Skills Talents PIE 2022

Voorronde Den Haag

Ook dit jaar heeft profiel PIE (Produceren, Installeren & Energie) meegedaan met de vakwedstrijd Skills Talents. Er waren vijf teams die aan de regionale vakwedstrijd deelnamen. Een team bestaat uit twee leerlingen uit leerjaar 3 of 4. Samen met de docent als begeleider meldden David Vos en Emiel Arens zich op 11 maart bij het ROC Mondriaan in Den Haag.

Na de kennismaking en informatie over het verloop van de wedstrijd, kregen de jongens hun opdracht en werden de begeleiders het pand uitgezet. Geen pottenkijkers gewenst en daarmee dus opperste concentratie op het werk.

De opdracht bestond uit het maken van onderdelen en installaties die de leerlingen de afgelopen tijd tijdens de praktijkuren op school hebben geleerd. Het werk sluit nauw aan op en is vergelijkbaar met het praktijkexamen, dat ze binnenkort op school gaan maken.

De jury beoordeelde de leerlingen op de uitvoering van de opdracht, maar er werd ook gelet op de samenwerking, het communiceren, veilig en gestructureerd werken, een planning maken, schema’s tekenen en het schoonhouden van de werkplek.

De leerlingen hebben een elektrische schakeling en een deel-waterleiding gemaakt. Van stalen strips moest een hoekprofiel gemaakt en gemonteerd worden voor een zonnepaneel.

Na het maken van de opdracht mochten de begeleiders weer naar binnen en werd ons een lunch aangeboden. De jury heeft tijdens de lunch al het werk van de teams beoordeeld en na lang beraad was daar eindelijk de uitslag.

Het team van Beroepencollege De Swaef is als eerste geëindigd! Op naar de finale.

 

Finale Utrecht

Donderdag 31 maart was een deel van de Jaarbeurs in Utrecht ingericht voor Skills The Finals. www.worldskillsnetherlands.nl.

David en Emiel streden tegen acht andere teams uit het land en zelfs één uit Aruba.

De opdracht bestond uit het maken van een lamp van koperbuis en koppelingen. Hiervoor werd ook een ophanging gemaakt, de bekabeling aangesloten en het geheel geprogrammeerd op een Wi-Fi-module, zodat de lamp met een app op de smartphone bediend kon worden.

Voor deze opdracht kregen de leerlingen vijf uur de tijd. Tijdens het werk werd al snel duidelijk dat het spannend zou worden wie er met de winst vandoor zou gaan. De teams lagen qua uitvoering heel dicht bij elkaar.

Bij de spetterende prijsuitreiking was de spanning te snijden. Beroepencollege De Swaef eindigde als zesde.

Al met al een geweldig leerzame ervaring voor de leerlingen en een aanzet om volgend jaar zeker weer mee te doen.