Marnix-Ondersteunings-Programma

Het Marnix Ondersteuningsprogramma, oftewel MOP, op de woensdagmiddag is alweer een tijd onderweg. Veel leerlingen maken dankbaar gebruik van de extra ondersteuning. Er zijn er die graag komen, voor anderen kost het wat meer moeite om op de vrije middag op en aan school te werken.

Het is elke woensdag weer een hele puzzel om alle leerlingen aan de juiste begeleiders te koppelen. Dit komt onder meer door de wisselende lesroosters van de leerlingen. We proberen er steeds voor te zorgen dat de bijles aansluit bij de laatste reguliere les, maar door onverwachte roosterwijzigingen staan er soms een uur vroeger dan de geplande tijd leerlingen voor de deur: een uurtje eerder uit. Helaas komt het ook wel eens voor dat er een begeleider klaarstaat en dat de leerling niet komt opdagen.

Wat de puzzel nog lastiger maakt, is dat het heel moeilijk is om voldoende bijlesdocenten te vinden die de leerlingen willen helpen. Inmiddels zijn de universiteiten en hogescholen weer opgestart en dit betekent dat veel begeleiders niet meer in de gelegenheid zijn om bijlessen te geven. Ook hier voelen we de krapte op de arbeidsmarkt. Er wordt veel flexibiliteit van de leerlingen én de begeleiders gevraagd. Gelukkig worden er wel veel positieve resultaten geboekt!

In het MOP is er ook een groep leerlingen die andere leerlingen helpt. Het is mooi om te zien dat deze speciaal opgeleide tutoren er alles aan doen om een medeleerling te ondersteunen. Zo’n tutor wordt nog beter in het vak dat moet worden uitgelegd en de leerling wordt precies op zijn eigen niveau geholpen. Een zogenoemde win-winsituatie! We hopen in de toekomst nog meer gebruik te kunnen maken van tutoren.

Van september 2021 tot nu toe zijn er 99 leerlingen aangemeld voor het MOP. Er zijn gelukkig ook leerlingen die inmiddels mochten stoppen met het programma, omdat het goed gaat met de studie.

Dit schooljaar hopen we de bijlessen te kunnen geven tot en met woensdag 8 juni.

J.P. Nobel
adjunct-directeur vmbo