Verdiepingsreis 4 mavo naar Krakau

Binnen de mavo is een doorlopende leerlijn ontwikkeld over de Holocaust en de geschiedenis van het Joodse volk. Aandacht voor de Holocaust is belangrijk en krijgt daarom binnen het vak geschiedenis veel aandacht. In het tweede jaar besteden we veel aandacht aan het lot van de Joden in Rotterdam en in het derde jaar brengen de leerlingen een bezoek aan kamp Vught. 

Dit cursusjaar bieden we leerlingen die geschiedenis hebben gekozen, de mogelijkheid om een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring op te doen in de stad Krakau en het voormalige vernietigingskamp Auschwitz in Polen. In dit project wordt de nadruk gelegd op motivatie en inhoudelijke betrokkenheid. Doel is vorming en verdiepte kennismaking met dit belangrijke onderwerp.

Het project bestaat uit twee delen. Enerzijds schrijven de leerlingen d.m.v. literatuurstudie het profielwerkstuk over een onderwerp gerelateerd aan de Holocaust, onder begeleiding van een geschiedenisdocent. Anderzijds gaan ze de concrete geschiedenis ervaren tijdens de reis die we D.V. november 2019 hopen te maken naar Krakau en Auschwitz-Birkenau. Op de eerste dag zal er een bezoek worden gebracht aan de stad Krakau – daar is nog veel zichtbare Joodse geschiedenis aanwezig. De tweede dag zullen we Auschwitz-Birkenau bezoeken en de derde dag hopen we terug te reizen. We hopen op een indrukwekkende en vormende ervaring voor ons en de leerlingen.