Applaus voor de Entree-examenkandidaten

Het is zwoegen en zweten voor Erik, Esmée, Gert, Lisanne, Miranda, Rachelle, en Sven. Na de meivakantie zijn de theorie-examens van Nederlands en wiskunde. 2F halen? Dat is een hele kunst. Helemaal gaan ze ervoor, want het diploma lokt.

Via de Entree-opleiding je diploma halen, dat is een andere route. Het is een mogelijkheid voor leerlingen van het Praktijkonderwijs, die een bovengemiddelde prestatiedrang hebben. Met een flinke dosis motivatie, een bult doorzettingsvermogen en wat ambitie kun je het ver schoppen… Dat bewijzen Erik en Miranda. De een wil bakker worden en de ander verkoopster. Met het diploma Entree op zak gaan ze straks verder leren op mbo, niveau 2. Voor Esmée, Gert, Lisanne, Rachelle en Sven is het een iets ander verhaal. De reguliere route in het vmbo bleek voor hen niet haalbaar. Zij liepen vast in het tweede, derde of vierde leerjaar. De alternatieve route van de Entree-opleiding maakt het voor hen toch mogelijk om een diploma te halen. Zij gaan straks verder leren in de sectoren dierverzorging en zorg of aan het werk in de winkel of in de logistiek. Deze zeven leerlingen verdienen een warm applaus!

Nu nog even doorbijten: praktijkexamens op het stagebedrijf, verplichtingen voor burgerschap en keuzedelen, proefexamens oefenen voor wiskunde en Nederlands… En weet u dat het afscheid nemen ook een beetje zeer doet? In een kleine groep, waar je puur mag zijn wie je bent, inclusief je beperking of gebruiksaanwijzing, raak je aan elkaar gehecht. (Jammer dat je schooltijd meestal pas achteraf een van de leukste periodes in je leven is.)

A.M.C. Heijboer