Afronding ondernemersproject “De loper uit voor onze junior ondernemers”.

21-04-2020
Een maand geleden hadden we het nog heel anders verwacht: De afronding van ons ondernemersproject. In gedachten een volle centrale hal aan het begin van de kleine pauze waarin bekend gemaakt wordt welke minionderneming de hoogste winst heeft behaald.

Nu is echter alles anders. Geen leerlingen meer in de lokalen dus ook geen leerlingen meer in de kleine pauze. Een bijna lege school is nu werkelijkheid!

Toch is het goed om ook even achterom te kijken naar de tijd die leerlingen van klas 3 hebben geïnvesteerd in het ondernemersproject.

Gestart met het onderzoeken van ondernemerskwaliteiten, welke rol is voor de individuele ondernemer weggelegd, wie wordt de directeur van de onderneming? Dat gaf bij sommige groepjes spanning. Waarom zij wel en ik niet?

Al snel kwam de keuze welk product er verkocht moet worden. Om daar achter te komen is een klein marktonderzoekje op gezet.

Vervolgens kwam het creatieve aspect om de hoek kijken. Hoe maak je een logo, bedrijfsnaam, slogan, visitekaartje en advertentie? Overleg en goed teamwork is dan echt belangrijk.

Al snel kwam de datum van 15 januari in zicht: Presentatie van de minionderneming aan ouders en belangstellenden.

Als school hebben we daar veel respons op ontvangen. Fijn dat deze avond door ouders zo werd gewaardeerd. Maar vooral werd gewaardeerd door leerlingen. Dat kwam natuurlijk om dat de avond georganiseerd werd door leerlingen. En die hebben dat fantastisch gedaan!

Inmiddels waren er al leerlingen gestart met de minionderneming. Logisch ook want als je oliebollen wil verkopen dan is januari geen geschikte periode.

Al snel werd deze ondernemersactiviteit opgemerkt in de lessen economie. Succesverhalen maar ook minder goede succesverhalen werden gedeeld. Nuttig, want veelal zijn het aanknopingspunten om economische aspecten te bespreken.

Om de lesstof actueel te houden hebben we in de afgelopen maanden vaak terug gegrepen op onze miniondernemingen. Investesteringsplan, financieringsplan en exploitatierekening zijn toen ook al even aan de orde geweest en stonden in de afgelopen maanden in de lessen economie centraal. Helaas hebben we nu nauwelijks een link kunnen leggen naar onze miniondernemingen omdat er bijna geen persoonlijk contact is tijdens de lessen. Toch zullen we D.V. aan het eind van de cursus mogelijk het project met de leerlingen op school afronden. Voor nu moeten we het doen met enkele ervaringsverhalen en foto’s van leerlingen! En met een voorlopige opbrengst. Toen ik deze aan het tellen was werd ik er stil van. Natuurlijk gaat het niet om deze opbrengst in de eerste plaats. Het gaat om het proces, het leerproces!

Maar wat een prachtig bedrag is er opgehaald door jullie, leerlingen van klas 3.

Ruim € 5000,-- voor het goede doel. Ik ben onder de indruk van deze prestatie!

Hieronder is wat te lezen en te zien van de ervaringen van de leerlingen.

A.N. Vedder, decaan mavo en docent economie