GuidomeetsHugo: uitwisseling met de Hugo de Groot

Op woensdag 8 juni heeft klas 4vwo deelgenomen aan een uitwisselingsproject met de Openbare Scholengemeenschap Hugo de Groot uit Rotterdam-Charlois. Dit is een school met een heel diverse leerlingpopulatie: iets waar de school trots op is en die ook voor veel dynamiek zorgt. De bedoeling van dit project is dat leerlingen inhoudelijk in gesprek gaan met leeftijdsgenoten uit een andere leef- en denkwereld. Zowel de 4vwo-leerlingen van de Guido als van de Hugo werden daarvoor in twee groepen gesplitst: de helft van beide scholen begon op de ene locatie en de andere helft op de andere. Halverwege de dag werd er gewisseld van locatie.

Voor de leerlingen was dit wel spannend: zomaar een school binnenkomen waar je anders niet komt! Met enkele kennismakingsspellen was het ijs snel gebroken en begonnen onder de rondleiding meteen de inhoudelijke gesprekken. Die kregen een verdieping toen de leerlingen in kleine groepjes aan de hand van open vragen elkaar beter leerden kennen: wie zou je graag een keer willen ontmoeten? Waar ben je bang voor? Het was mooi om te zien dat de gesprekken niet aan de oppervlakte bleven, maar dat de leerlingen zelf meteen de diepte opzochten: ben je bang voor de dood? Hoe kun je weten wat daarna komt? Wat betekent geloof en genade daarin?

Het ochtendprogramma werd afgesloten met een groepsgesprek over een paar pittige stellingen: Is het leven een test? Is de vrouw baas in eigen buik? Mag de overheid coronavaccinatie verplichten? Tijdens de discussie ontdekten de leerlingen soms verrassende overeenkomsten, maar ook diepgaande verschillen.

Na de wisseling naar de andere locatie (en de rondleiding door het andere schoolgebouw) leerden de leerlingen ook nog een andere kant van elkaar kennen in een sportprogramma. De dag werd afgesloten met een welverdiende borrel.

In de evaluatie van de dag gaven de leerlingen van beide scholen aan dat ze openheid van de andere leerlingen waardeerden, dat ze de ander aardiger vonden dan ze van tevoren gedacht hadden en dat ze mooie gesprekken gehad hadden. Deze reacties laten het nut en de noodzaak zien van dit project voor beide scholen. We hopen daarom ook dat we dit project volgend jaar een vervolg kunnen geven!