Tto: tweetalig onderwijs

Engels is een taal die door ruim 800 miljoen mensen over de hele wereld gesproken wordt. Ook in Nederland wordt het Engels veel gebruikt, onder meer op universiteiten en in het bedrijfsleven. Daarom is het tegenwoordig essentieel om het Engels goed te beheersen. Daarnaast vinden wij het als school belangrijk dat onze leerlingen in contact komen met christenen uit andere landen en culturen. Mede om deze redenen biedt de Guido de Brès, naast het reguliere vwo, tweetalig onderwijs (tto) aan. Je kunt kiezen voor het atheneum of het gymnasium.

Ruim de helft van de vakken in het Engels

Op het tto wordt lesgegeven op vwo-niveau, maar anders dan in het reguliere vwo is meer dan de helft van de lessen in het Engels. Verder krijgen tto-leerlingen de kans om contacten te leggen met jongeren van over de hele wereld en staan er verschillende buitenlandse excursies gepland. Een ander belangrijk onderdeel van het tto is de mogelijkheid om Cambridge-examens te doen. Het hebben van Cambridge-certificaten is een enorme pré, met name bij een toekomstige studie, stage of baan.

Ben jij een tto'er?

Wanneer ben je nu eigenlijk een echte tto’er? Een tto’er gaat graag extra uitdagingen aan en is gemotiveerd, leergierig en geïnteresseerd in nieuwe dingen. En, misschien wel het belangrijkste: een tto’er heeft doorzettingsvermogen. Als je je zorgen maakt over het niveau van het Engels, geen zorgen! Je doet juist tto om het Engels goed te leren. Als je je afvraagt of het tto iets voor jou is, neem dan een kijkje op ikkiestto.nl.

Onderbouw

In de eerste drie jaar worden er in totaal negen vakken in het Engels gegeven. Dit zijn de vakken aardrijkskunde, biologie, economie, Engels, geschiedenis, godsdienst, gym, tekenen en wiskunde. De boeken die bij deze vakken gebruikt worden, zijn volledig in het Engels; er staat geen woord Nederlands in. Vooral in het eerste halfjaar is dat best even wennen. Je doet gelijk alles in het Engels, waaronder ook de repetities. Gelukkig krijg je wel extra lessen Engels: vier in plaats van drie uur per week. Alle lessen die in het Engels gegeven worden, krijg je van tto-docenten. Al deze docenten hebben een goede opleiding gevolgd om hun vak in het Engels te kunnen geven. Aan het einde van klas 3 beheers je het Engels zo goed, dat je kunt deelnemen aan het eerste Cambridge-examen. Wanneer je dit haalt, krijg je het First Certificate in English (FCE).

Ook internationalisering speelt een belangrijke rol binnen het tto. Ieder jaar neem je deel aan speciale tto-projecten over dit thema en ga je op reis naar het buitenland. Zo staat in klas 1 een bezoek aan de Engelse stad Canterbury op het programma, in klas 2 een reis naar Londen. In klas 3 maak je een meerdaagse reis naar één van onze partnerscholen:

  • Colegio Alfa & Omega‎, Dénia, Spanje
  • Christian International School of Prague, Praag, Tsjechië
  • Emanuel Baptist Theological High School, Oradea, Roemenië

Daarnaast bezoeken ook verschillende internationale sprekers onze school.

Bovenbouw

In de bovenbouw van het tto wordt verder gebouwd op wat je in de onderbouw hebt geleerd. Het aanbod van vakken is echter beperkter, omdat je in de bovenbouw een vakkenpakket gaat kiezen en les krijgt met andere vwo-leerlingen. De vakken Engels, godsdienst en maatschappijleer worden wel in het Engels gegeven. Daarnaast schrijf je het profielwerkstuk in het Engels. Je krijgt extra lessen Engels om je voor te bereiden op twee belangrijke (en pittige) Cambridge-examens, waarmee je het Certificate in Advanced English (CAE) en Certificate of Proficiency in English (CPE) kunt behalen.

Daarnaast kun je vrijwillig deelnemen aan:

  • een beroepsstage in een internationale omgeving, waar Engels de voertaal is;
  • een internationale conferentie voor christelijke scholieren in de omgeving van Boedapest, de Student Leadership Conference;
  • Model United Nations: zeer boeiende conferenties voor en door leerlingen uit Nederland en daarbuiten, die met elkaar thema’s van de VN bespreken en de gang van zaken bij de VN simuleren.

Denk je dat tto iets voor jou is, volg dan de online voorlichtingsbijeenkomst over het Tweetalig Onderwijs op D.V. donderdag 17 februari 2022.