Profiel Bouwen, Wonen & Interieur

Alleen de geur van ons lokaal werkt blijkbaar al aanstekelijk. De geur van hout doet iets met mensen. Dat blijkt ook uit de reacties van collega’s als ze bij ons binnenlopen. We durven bijna wel te schrijven dat alle collega’s graag even bij ons om een hoekje komen kijken. Waarom? Niet alleen de geur natuurlijk, maar ook omdat wij echt iets maken. We maken dakconstructies, hangen deuren, timmeren kamertjes af, tegelen een wandje, plaatsen een kozijn met een juiste neggenmaat en ga zo nog maar even door.

De jongens van leerjaar 4 zijn momenteel druk bezig met het maken van een platdakconstructie. Dat betekent nadenken, vooruitdenken, en af en toe balen (als het weer uit elkaar gehaald moet worden, omdat blijkt dat je toch verkeerd hebt gedacht). Oh ja, dat heet leren. En dat doen we hier! Leren voor later, maar sommigen ook al voor nu. Er loopt hier namelijk ook al een aantal leerlingen rond die op woensdag op tijd weg willen, om ... inderdaad, om te gaan werken. En dat zie je ook weer terug in de resultaten in de klas.

Leerjaar 3 was onlangs bezig met het uitraggelen en het gipsen van een wand. Best een lastig klusje. Niet minder belangrijk is je werkplek. Bij sommigen was het een aardig rommeltje. Ook iets waaraan gewerkt moet worden. De leerkracht speelde de rol van klant. “Zeg jongens, stel eens voor dat de klant nu binnen zou komen. Wat denkt die dan? Zo die kerel werkt netjes, niet alleen in het te leveren werk maar ook hoe hij omgaat met z’n spullen. Hij ruimt regelmatig even wat op. Mooi zo! Of denkt de klant: wat een rommelkont. Die komt er volgende keer bij mij niet meer in.” Aan het einde van de les kregen alle groepjes een cijfer voor ‘de werkplek’ en dat was niet bij iedereen voldoende...

De volgende dag riep de leerkracht deze gebeurtenis even in herinnering. En kregen ze opnieuw een kans. “Laat vandaag maar eens zien of jij iets aan je werkplek wil veranderen of laat je het zo (rommelig)?” En geleerd hebben ze! Na het uitraggelen was er zelfs een groepje dat de stofzuiger er even bij pakte om vervolgens te gaan gipsen. Zo zijn we bij BWI niet alleen bezig met technische vaardigheden maar ook met persoonsvorming!