Nieuwe vakken!

Wellicht heeft u het in de afgelopen tijd al voorbij zien komen: vanaf het schooljaar 2018-2019 worden er twee nieuwe vakken gegeven! Leerlingen in de eerste twee jaren van de mavo en eerste drie jaren van de havo en het vwo krijgen de vakken ‘Cultuurontdekkers’ en ‘Techniekmakers’. Deze vakken worden vanaf komend schooljaar stapsgewijs ingevoerd.

Cultuurontdekkers

Cultuuronderwijs is onmisbaar voor de vorming van jongeren tot kritische volwassenen. We leren ze de waarde van kunst te begrijpen en te waarderen. Zo werken we aan historisch besef en dagen we leerlingen uit om een creatieve, onderzoekende houding te ontwikkelen. Leerlingen leren hun gevoelens en ervaringen uit te drukken, te visualiseren en daarover met elkaar te communiceren. Bij het vak Cultuurontdekkers doen we dat door leerlingen mee te nemen in de culturele, beeldende en muzikale perioden van vroeger tot nu. Tijdens het eerste jaar gaan ze aan de slag met de volgende modules:

1. Letterkunst: Van spijkerschrift tot tablet (Oudheid)

2. Bouwkunst: Van kathedraal tot wolkenkrabber (Middeleeuwen)

3. Groene kunst: Van de hof van Eden naar de hof van heden (Barok)

4. Bewaarkunst: Van moment naar monument (thematisch)

5. Tekenkunst: Van zelfportret tot selfie (Renaissance)

Techniekmakers

Techniek is overal en is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Hierdoor ontstaan er in de toekomst ‘nieuwe beroepen’ waar leerlingen andere vaardigheden voor nodig hebben. We willen leerlingen hierop voorbereiden en ze deze vaardigheden aanleren. In dit vak gaan ze aan de slag met programmeren, presenteren, ontwerpen en verkopen. Ze leren zo hun eigen (multimedia) producten te bedenken en te maken. Tijdens het eerste jaar leggen ze hiervoor de basis met de onderwerpen: basis ICT, basis techniek, programmeren, media-oriëntatie, zorgzaamheid & duurzaamheid en multimediale producten.