Onderwijsaanbod

Mavo: creatief, praktisch en theoretisch

De mavo is de theoretische leerweg van het vmbo. Je krijgt een breed aanbod van vakken. Je bent hier met een vmbo-t advies van harte welkom.

 

Havo: inhoudelijk sterk

Word jij graag inhoudelijk uitgedaagd, maar combineer je dat ook graag met de praktijk? Dan is de havo echt iets voor jou! Ook op de havo kun je kiezen voor VéTO. Ben je meer een ondernemer of juist een echte technicus? Kies dan voor het International Business College of de TechnoHavo.

 

Vwo: atheneum, gymnasium en/of tto?

Word jij getriggerd door de diepere achtergronden van allerlei vraagstukken? Vind je het leuk om zelf onderzoek te doen? Dan is het vwo echt iets voor jou!

Altijd een niveau dat bij jou past

Wil je meer informatie over de verschillende niveaus, richtingen en extra uitdagingen? Klik dan op de kopjes hieronder en er verschijnt meer informatie. Succes!

Mavo: theoretisch vmbo
De mavo is de theoretische leerweg van het vmbo. Dat betekent dat je op de mavo iets meer met theorie bezig zult zijn dan op het vmbo. Je krijgt onderwijs uit een breed aanbod van vakken. Met een vmbo-t advies ben je van harte welkom op de mavo. Heb je de mavo afgerond, dan kun je terecht op het hoogste niveau van het middelbaarberoepsonderwijs; mbo 4. Ook kun je na de mavo eventueel verder in de vierde klas van de havo.

 

Creatief, praktisch en theoretisch
Op de mavo ga je bij ons zowel theoretisch als creatief aan de slag. Je krijgt hier een goede basis mee van kennis en vaardigheden. Daarnaast is er extra verdieping: bijvoorbeeld in Engels door middel van Anglia. Met de algemene vakken geven we een goede basis om door te stromen naar de havo of de (sprint)opleidingen van het mbo.

Havo: inhoudelijk en praktisch

Word jij graag inhoudelijk uitgedaagd, maar combineer je dat ook graag met de praktijk? Dan is de havo echt iets voor jou! De havo bereid je voor op het hoger beroepsonderwijs. Ook kun je na je examen overstappen naar het vwo.

 

Kies een profiel dat bij je past!

De eerste drie jaar zijn voor (de meeste) havo-leerlingen gelijk. Aan het eind van het derde jaar kies je een profiel dat bij je past. Er zijn er vier:

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

 

Natuurlijk sluiten deze profielen goed aan bij de hbo-opleiding die jij wilt gaan volgen. Mocht je toch een hbo willen volgen in een heel andere richting; geen probleem!

 

Extra Engels: VéTO

We besteden veel aandacht aan Engels op de havo. Wil je nog beter worden in deze wereldtaal? In de tweede en derde klas kun je eventueel kiezen voor VéTO. Dat staat voor Versterkend Taal Onderwijs. Het kan betekenen dat je enkele vakken in het Engels volgt, maar ook dat je met Anglia bezig bent. Dat is een trainingsprogramma waarbij je examens kunt doen en internationaal erkende certificaten kunt behalen.

 

International Business College en de TechnoHavo

In havo-3 maak je een profielkeuze. Ben je een echte ondernemer en wil je hier meer over leren? Binnen het profiel Economie & maatschappij kun je kiezen voor het International Business College (IBC). Op het IBC volg je in 80% van de tijd de reguliere havo en in de overige 20% volg je een heel ander programma. Concreet betekent dit dat je vier dagen de normale havo volgt en op elke donderdag een ‘businessdag’ hebt.

 

Op het IBC versterk je je ondernemende vaardigheden. Een jaar lang werk je in groepsverband aan het opstarten van een eigen bedrijf. Door de vaardigheden die je leert (samenwerken, presenteren en reflecteren) ben je goed voorbereid op het hbo en kun je gerichter je (bedrijfskundige) vervolgopleiding kiezen.

 

Heb je juist een technische interesse en wil je hierin groeien? Dan kun je binnen het profiel Natuur & techniek kiezen voor de TechnoHavo. De TechnoHavo is speciaal ontwikkeld voor havisten die meer uitdaging zoeken in de bètavakken. Het hoogtepunt van de week is de wekelijkse techniekmiddag. Je gaat dan in het nieuwe ScienceLab aan de slag met technische basisvaardigheden, CAD-tekenen, lasersnijden, 3D-printen, solderen, programmeren, enzovoort. Daarnaast ontwikkel je onderzoeks- en ontwerpvaardigheden. Je leert door te doen!

 

Net als de IBC-leerlingen zijn ook de TechnoHavo-leerlingen goed voorbereid op het hbo door het vele samenwerken en kiezen zij gerichter een vervolgopleiding.

 

Word jij getriggerd door de diepere achtergronden van allerlei vraagstukken? Vind je het leuk om zelf onderzoek te doen? Dan is het vwo echt iets voor jou! Het vwo bereid je voor op de universiteit. Uiteraard kun je met een vwo-diploma ook verder in het hbo.

 

Wil jij naar het vwo? Dan kies je eerst of je het reguliere vwo (atheneum) wilt volgen of tto wilt volgen. Daarna kun je nog kiezen om je niveau te verdiepen met gymnasium. Op het gymnasium leer je, naast Latijn en Grieks, alles over de klassieke oudheid.

 

Atheneum: vwo zonder klassieke talen

Ben je een zelfstandige en kritische denker? Houd je van theoretische concepten, modellen en systemen? Kom dan naar het atheneum bij ons op school. We bieden je een interessant en goed programma waar je jezelf volop kunt ontwikkelen. Op het atheneum volg je in klas 2 en 3 drie vakken in het Engels; VéTO is dus verplicht op het vwo.

 

Tweetalig onderwijs (tto)

Naast het normale atheneum kun je bij ons op school ook kiezen voor tweetalig onderwijs. Je kiest hiervoor als je taalgevoel en internationale belangstelling hebt. Ook wil je graag vloeiend Engels leren spreken, schrijven en lezen. Concreet betekent tweetalig onderwijs dat ruim de helft van alle lesuren in het Engels wordt gegeven. En dat er veel aandacht wordt besteed aan internationalisering en christelijk wereldburgerschap.  Aan het eind van de derde klas leg je een officieel Cambridge FCE-examen af.

 

Gymnasium: vwo of tto met Latijn en Grieks

Het gymnasium kun je volgen op het reguliere vwo (atheneum) en binnen de stream tweetalig onderwijs. Op het gymnasium volg je de klassieke talen: Latijn en Grieks. Deze klassieke talen verrassen je waarschijnlijk meer dan je van een ‘dode taal’ zou verwachten. Zo worden de verbanden met andere moderne talen ineens een stuk duidelijker. Ook bieden deze talen je een goed inzicht in de ontwikkelingsgeschiedenis van onze cultuur.

 

Wil je meer lezen over onderwijs op het tto? Open dan de volgende uitklapoptie.

Tto: tweetalig onderwijs

Engels is een taal die door ruim 800 miljoen mensen over de hele wereld gesproken wordt. Ook in Nederland wordt het Engels veel gebruikt, onder meer op universiteiten en in het bedrijfsleven. Daarom is het tegenwoordig essentieel om het Engels goed te beheersen. Daarnaast vinden wij het als school belangrijk dat onze leerlingen in contact komen met christenen uit andere landen en culturen. Mede om deze redenen biedt de Guido de Brès, naast het reguliere vwo, tweetalig onderwijs (tto) aan. Je kunt kiezen voor het atheneum of het gymnasium.

 

Ruim de helft van de vakken in het Engels

Op het tto wordt lesgegeven op vwo-niveau, maar anders dan in het reguliere vwo is meer dan de helft van de lessen in het Engels. Verder krijgen tto-leerlingen de kans om contacten te leggen met jongeren van over de hele wereld en staan er verschillende buitenlandse excursies gepland. Een ander belangrijk onderdeel van het tto is de mogelijkheid om Cambridge-examens te doen. Het hebben van Cambridge-certificaten is een enorme pré, met name bij een toekomstige studie, stage of baan.

 

Ben jij een tto’er?

Wanneer ben je nu eigenlijk een echte tto’er? Een tto’er gaat graag extra uitdagingen aan en is gemotiveerd, leergierig en geïnteresseerd in nieuwe dingen. En, misschien wel het belangrijkste: een tto’er heeft doorzettingsvermogen. Als je je zorgen maakt over het niveau van het Engels, geen zorgen! Je doet juist tto om het Engels goed te leren. Als je je afvraagt of het tto iets voor jou is, neem dan een kijkje op ikkiestto.nl.

 

Onderbouw

In de eerste drie jaar worden er in totaal negen vakken in het Engels gegeven. Dit zijn de vakken aardrijkskunde, biologie, economie, Engels, geschiedenis, godsdienst, gym, tekenen en wiskunde. De boeken die bij deze vakken gebruikt worden, zijn volledig in het Engels; er staat geen woord Nederlands in. Vooral in het eerste halfjaar is dat best even wennen. Je doet gelijk alles in het Engels, waaronder ook de repetities. Gelukkig krijg je wel extra lessen Engels: vier in plaats van drie uur per week. Alle lessen die in het Engels gegeven worden, krijg je van tto-docenten. Al deze docenten hebben een goede opleiding gevolgd om hun vak in het Engels te kunnen geven. Aan het einde van klas 3 beheers je het Engels zo goed, dat je kunt deelnemen aan het eerste Cambridge-examen. Wanneer je dit haalt, krijg je het First Certificate in English (FCE).

 

Ook internationalisering en christelijk wereldburgerschap speelt een belangrijke rol binnen het tto. Ieder jaar neem je deel aan speciale tto-projecten over dit thema en ga je op reis naar het buitenland. Zo staat in klas 1 een bezoek aan de Engelse stad Canterbury op het programma, in klas 2 een reis naar Londen. In klas 3 maak je een meerdaagse reis naar één van onze partnerscholen:

 

  • Colegio Alfa & Omega‎,Dénia, Spanje
  • Christian International School of Prague, Praag, Tsjechië
  • Emanuel Baptist Theological High School, Oradea, Roemenië

 

Daarnaast bezoeken ook verschillende internationale sprekers onze school.

 

Bovenbouw

In de bovenbouw van het tto wordt verder gebouwd op wat je in de onderbouw hebt geleerd. Het aanbod van vakken is echter beperkter, omdat je in de bovenbouw een vakkenpakket gaat kiezen en les krijgt met andere vwo-leerlingen. De vakken Engels, godsdienst en maatschappijleer worden wel in het Engels gegeven. Daarnaast schrijf je het profielwerkstuk in het Engels. Je krijgt extra lessen Engels om je voor te bereiden op twee belangrijke (en pittige) Cambridge-examens, waarmee je het Certificate in Advanced English (CAE) en Certificate of Proficiency in English (CPE) kunt behalen.

 

Daarnaast kun je vrijwillig deelnemen aan:

  • een beroepsstage in een internationale omgeving, waar Engels de voertaal is;
  • een internationale conferentie voor christelijke scholieren in de omgeving van Boedapest, de Student Leadership Conference;
  • Model United Nations:zeer boeiende conferenties voor en door leerlingen uit Nederland en daarbuiten, die met elkaar thema’s van de VN bespreken en de gang van zaken bij de VN simuleren.
  • Een meerdaagse uitwisseling met één van onze partnerscholen in Israël of Oeganda.

 

Gymnasium op het tto

Het gymnasium kun je volgen binnen de stream tweetalig onderwijs. Op het gymnasium volg je de klassieke talen: Latijn en Grieks. Deze klassieke talen verrassen je waarschijnlijk meer dan je van een ‘dode taal’ zou verwachten. Zo worden de verbanden met andere moderne talen ineens een stuk duidelijker. Ook bieden deze talen je een goed inzicht in de ontwikkelingsgeschiedenis van onze cultuur.

 

Wil je nu al meer weten over tto? Bekijk de speciale tto-folder! En vergeet ons natuurlijk niet te volgen op Instagram!

Wil jij naar het vwo? Dan kies je eerst of je het reguliere vwo (atheneum) wilt volgen of tto wilt volgen. Daarna kun je nog kiezen om je niveau te verdiepen met gymnasium. Op het gymnasium leer je, naast Latijn en Grieks, alles over de klassieke oudheid.

 

Gymnasium: vwo of tto met Latijn en Grieks

Het gymnasium kun je dus volgen op het reguliere vwo en binnen de stream tweetalig onderwijs. Op het gymnasium volg je de klassieke talen: Latijn en Grieks. Deze twee talen hebben veel invloed gehad op de moderne talen. Verder leer je veel over de geschiedenis, de cultuur, de filosofie en het leven van Grieken en Romeinen. Bijvoorbeeld waarom een stadion zijn huidige vorm heeft gekregen, dat wij onze democratie niet zelf bedacht hebben, en dat het gebruik van het Latijn niet is opgehouden toen het Romeinse Rijk wel ophield.

 

Wat heb je aan een gymnasiumopleiding?

Gymnasium is meer dan alleen de talen Latijn en Grieks. Door met deze talen bezig te zijn, krijg je veel inzicht in hoe talen in het algemeen werken. Je leert ook de invloeden van deze talen op moderne talen (bij tto kan dit je zeker helpen om je woordenschat uit te breiden en ook het Engels beter onder de knie te krijgen!). Verder leer je veel verbanden te leggen tussen vroeger en nu, waardoor je algemene kennis flink vergroot wordt. Latijn en Grieks zijn van voordeel bij allerlei vervolgopleidingen. Niet omdat ze verplicht zijn als vooropleiding, maar omdat je dan meer achtergrondkennis hebt, en veel vakgebieden toch in de Oudheid hun oorsprong hebben. Ook zijn je studievaardigheden beter ontwikkeld, omdat je geleerd hebt lastige (taalkundige) problemen op te lossen. Vaardigheden die je bij elke studie en elk beroep van pas komen!

 

Sommige leerlingen hebben zeer veel talent en toch hebben ze extra uitdaging nodig om recht te doen aan hun intellectuele capaciteiten. Jaarlijks worden de leerlingen uit vwo onderbouw uitgenodigd om deel te nemen aan GenialiTijd. Voor leerlingen in de bovenbouw zijn er diverse extra uitdagingen/mogelijkheden om hun talenten te verrijken en recht te doen aan hun intelligentie.

Bij een categorie leerlingen is op de basisschool nog onvoldoende duidelijk welk niveau de leerlingen aankunnen. De impact van corona zal de komende jaren extra bijdragen aan het feit dat voor veel leerlingen nog niet helder is welk niveau bij een leerling past. Dit versterkt de behoefte voor deze categorie leerlingen aan heterogene brugklassen, zowel bij de basisscholen als bij de ouder(s)/verzorger(s).

 

Als Guido de Brès willen we daarom meer leerlingen een kans te bieden om bij de start op het voortgezet onderwijs op een zo hoog mogelijk niveau het onderwijs te volgen. Om dat te bereiken, hebben we, met ingang van cursusjaar 2022/2023, kansklassen ingevoerd. Het gaat om een mavo/havo en een havo/vwo brugklas. Dat willen we in klas twee, afhankelijk van de ontwikkelingen van de leerlingen, een vervolg geven. Op deze manier willen we de mogelijkheid aangrijpen om het definitieve beslismoment wat betreft het niveau uit te kunnen stellen en op deze manier meer kans te bieden om uiteindelijk op het passende niveau het onderwijs te vervolgen.

Activiteiten en excursies

Lessen zijn belangrijk en leuk, maar minstens zoveel leer je van allerlei activiteiten die we organiseren. Klik hieronder voor meer informatie over de unieke Brèsweken!

Goed onderwijs vraagt elke dag om onderzoek

Je komt op school om wat te leren. Daar horen mooie cijfers bij. Daarom vinden wij kwaliteit erg belangrijk. Voor ons is dat meer dan cijfers alleen. Ook gaat dit verder dan dat we alleen aan de wettelijke eisen willen voldoen. Voor ons betekent kwaliteit dat ons onderwijs goed aansluit bij onze opdracht van onderwijs gebaseerd op de Bijbel. Om dat onderwijs vorm te kunnen geven is er ook een goede en veilige sfeer nodig. Een school waar leerlingen en ouders blij van worden.

 

Daarom onderzoeken we systematisch de kwaliteit van ons onderwijs. We werken hiervoor met een kwaliteitssysteem. De uitkomsten van bijvoorbeeld gesprekken, enquêtes en onderzoeken worden in dit systeem verwerkt. Zo werken we er elke dag aan om goed onderwijs te kunnen blijven geven.

Vergelijken op Scholen op de kaart

De kwaliteit van onze school kun je vergelijken met de kwaliteit van andere scholen. Elk jaar leveren we hiervoor actuele gegevens aan.