Werkweek Weiskirchen

Maandag 15 oktober was het zover. De leerlingen van 3vmbo werden vanaf 6.30 uur op school verwacht in de Binnenstraat voor een grondige controle van hun bagage. Het viel op dat met name de meiden veel te veel kleding in hun reistassen hadden.
De weersvoorspellingen waren voor de tijd van het jaar uitzonderlijk goed. De hele week is het prachtig weer geweest en de korte broek was geen overbodige luxe.
Na de dagopening door de heer Nobel vertrokken we rond 7.30 uur in twee toerbussen en het Weiskirchenbusje naar Duitsland. Vanaf het begin was de groepssfeer goed te noemen.
De reis verliep goed en de negen groepen werden rond 13.00 uur in het bos afgezet, op ongeveer zeven kilometer afstand van de jeugdherberg. Tijdens de wandeling naar de jeugdherberg werd het eerste spel – de nieuwe lekkerbek – gespeeld. Toen de groepen binnen waren, werden de koffers naar de slaapkamers gebracht en de huisregels duidelijk uitgelegd. Na de vrije tijd en het avondeten werd de dag door de heer L.C. Struijk afgesloten in de Sankt Jacobus der Ältere-kerk in Weiskirchen. Na wat gezellige onrust voor het slapengaan, was het uiteindelijk rond 1.00 uur redelijk stil in de slaapkamers.

Dinsdag 16 oktober werden de leerlingen rond 7.30 uur gewekt. Een nieuwe zonnige dag was aangebroken. Op het programma stond klimmen in het klimpark Kletterhafen in Merzig. Zowel de leerlingen als docenten hebben grenzen verlegd op grote hoogten. Toen we weer terug waren in de jeugdherberg hadden de leerlingen vrije tijd. Rond 18.00 uur werd er gegeten in de eetzaal; dit keer stond er spaghetti op het menu. Het eten werd iedere dag door een kookploeg van de jeugdherberg klaargemaakt. Na het avondeten hebben de groepsleiders met hun leerlingen een Bijbelstudie gedaan. Het is mooi om in (klein) groepsverband van hart tot hart met de leerlingen te kunnen spreken. Na de Bijbelstudie was er een keuzeprogramma. De leerlingen konden kiezen uit: quiz 1-tegen-100, wandelen, bootcamprun, tafeltennissen en zingen. Daarna zorgde de heer G.H. Vermeer voor de snacks. Iets later dan de avond ervoor was het om 1.30 uur stil in de slaapkamers.

Woensdag 17 oktober zou een lange dag worden. In Saarburg werden de leerlingen opgedeeld in twee groepen. De ene groep startte in het roofvogelpark en de andere groep startte met het spel “Wie is de graaf?”. De ontmoeting en de wissel van de twee groepen vond plaats bij de rodelbaan boven op de heuvel. In de weken vooraf was er met spanning uitgekeken naar het spel “Wie is de graaf?”. Je kon al punten verdienen en er was ook een geheime graaf in het team. Er werd druk gespeculeerd. Mooi was het om te zien als een groep de geheime graaf niet had geraden. De docenten hadden vijf posities ingenomen, waar de leerlingen hun spelopdrachten moesten uitvoeren. Het spel was een groot succes.
Nadat de groepen weer bij elkaar waren, hadden de leerlingen vrije tijd in Saarburg en rond 18.00 uur zou de bus vertrekken naar de jeugdherberg. Daar werd de avondsluiting gedaan en vervolgens stond er buiten een barbecue klaar. Rond het vuur werden er verhalen en anekdotes verteld. Er moest die avond helaas een bezoek aan het ziekenhuis worden gebracht. Een van de leerlingen had zich lelijk bezeerd en moest aan haar voet worden geholpen. Uiteindelijk zijn op deze avond de leerlingen redelijk op tijd gaan slapen.

Donderdag 18 oktober staat bekend als 'het dagje Trier'. Kort na het ontbijt vertrokken we naar deze oude stad met veel bezienswaardigheden. We kwamen aan bij het Amfitheater en vandaar zouden de leerlingen beginnen aan hun presentatietocht door de stad. In de weken vooraf moesten de leerlingen over een van de bezienswaardigheden een presentatie voorbereiden om ter plaatse daarover te vertellen. Zo stonden de Dom, Porta Nigra, de Kaisersthermen en de Basilica van Constantijn op het programma. Na de rondleiding door de leerlingen was er vrije tijd in de stad en de gelegenheid om te lunchen.
Rond 15.30 uur was het weer verzamelen bij de bussen en gingen we ‘huiswaarts’. Voor de avond stond het spannende bosspel nog op het programma. Verschillende docenten verschansten zich in het bos om later de leerlingen de stuipen op het lijf te jagen. Tijdens dit bosspel moesten de leerlingen ingrediënten verzamelen om bij aankomst bij de jeugdherberg hiervan een lekker luchtje te maken. Ze deden hun best, maar niet alle luchtjes waren geslaagd te noemen. De avond werd afgesloten met een bonte avond en rond 24.00 uur werd de avond met dankgebed afgesloten. Deze nacht was gezellig, maar onrustig, en de leerlingen zijn pas laat gaan slapen. De nachtwacht had de handen vol om een groepje nachtbrakers stil te krijgen. Dit hoort echter bij een laatste avond.

Vrijdag 19 oktober werden de leerlingen weer vroeg gewekt. We zouden vertrekken richting Dordrecht. Na het ontbijt, een stevige opruimbeurt van de slaapkamer en het verzamelen van de bagage, stonden de leerlingen om 10.00 uur klaar voor vertrek. Moe maar voldaan reden zowel de leerlingen als docenten terug naar huis. Rond 15.30 uur kwamen we gezond en wel aan in Dordrecht. We hebben de Heere gedankt voor Zijn bewaring en namen als docenten afscheid van de leerlingen.
Als docenten kijken we terug op een mooie week, waarin de leerlingen zich goed hebben gedragen. Het was een heel fijne groep om mee op stap te zijn.

Om dit te onderstrepen eindigt dit verslag met een aantal opmerkingen van leerlingen over deze week: ‘Weiskirchen is lekker genieten’, ‘het is de gaafste week op de Marnix’ en ‘Ik zou het zo weer over willen doen’.    

drs. P. 't Jong