Vechten voor je droom 

een oud-leerling Praktijkonderwijs op bezoek

Er heerst onder jongeren (en wellicht ook onder ouders?) een hardnekkig beeld. 'Met praktijkonderwijs kun je niets'. Vandaag laat ik u zien dat dit beeld onjuist is. Ik doe dat aan de hand van een praktijkvoorbeeld. 

Charlotte Kleinjan was een jaar of vier geleden praktijkonderwijsleerling. Dat ze een droom had was duidelijk. Vrachtwagens! Daar ging ze voor. Later wilde ze rijden op een mooie wagen. Toen ze 15, 16 jaar was, was ze zover nog niet. Stage lopen deed ze bij een tankstation. Ook daar waren auto's en vrachtwagens. Aan de balie staan vond ze niet het allerleukst, maar Charlotte zette door.
Na het praktijkonderwijs en het behalen van haar Entreediploma ging ze naar het Hoornbeeck College. In de richting van 'Verkoop' leerde ze verder. Ondertussen begon ze, met hulp van haar vader, aan de theorie voor het vrachtwagenrijbewijs. Geen makkie! Maar het is haar gelukt. Ze haalde haar rijbewijs C. Een droom ging in vervulling. De vader van Charlotte heeft een eigen bedrijf. Hij kocht voor Charlotte een eigen truck en Charlotte ging in dienst. 

April 2021. Een Scania rijdt door het Leerpark. Hij keert soepeltjes en parkeert naast locatie Groote Waard. De leerlingen van klas 3 en 4 praktijkonderwijs komen dichterbij. Charlotte klimt uit de truck. Deze chauffeur roept respect op. 'Gewoon doorzetten' is de boodschap van Charlotte. 'Stapje voor stapje!'
Wie wil, mag in de cabine kijken. Een vlekkeloos interieur. Daar zorgt ze wel voor. Nee, natuurlijk mag je er niet met schoenen in! 

Weet u dat wij als PrO-docenten enorm genieten van dit soort verhalen? Want echt, ze zijn er veel meer. Jongeren die vastliepen in het reguliere onderwijs, maar via praktijkonderwijs hard werkten aan zichzelf en hun persoonlijke doelen en uiteindelijk een droom waarmaken. Ik denk aan Annieck, als teamassistent op het SBO, aan Marc, bij Verheij Infrawerken, aan Michelle, op kantoor en zoveel anderen. Ik zou willen zeggen: 'Met praktijkonderwijs kun je wat!'

A.M.C. Heijboer