Excursie M&T naar scheepsdieselbedrijven

Donderdag 21 november zijn we met acht leerlingen en een leerkracht op excursie geweest naar drie bedrijven die scheepsmotoren verkopen en onderhouden. Drie leerlingen hebben gekozen voor het keuzevak Verbrandingsmotoren en de andere leerlingen hadden veel belangstelling om te zien wat ze bij zulke bedrijven allemaal doen.

De excursie werd ons aangeboden door de branchevereniging VIV. Om 09.00 uur werden we bij school opgehaald met een bus. Daarna zijn we naar MTU Benelux in Dordrecht gegaan. Daar kregen we eerst informatie over wat ze bij dit bedrijf doen. Een monteur kan zijn werk in het bedrijf doen, maar ook ergens anders op de wereld. Als je het vak goed beheerst kunnen ze je overal naartoe sturen. Een uitdagende baan dus. Engels is een belangrijke taal in deze branche. Toen we door de werkplaats liepen zagen we een grote motoropstelling met een generator erachter. Die zou binnenkort bij een tuinder in een kas geplaatst worden. Toen we bij de testruimte kwamen hadden we geluk, ze gingen net een motor starten die ze aan het testen waren. Wat een gaaf geluid kwam er uit de testruimte! Een dergelijke motor kost meer dan
€ 400.000,- (wel te begrijpen, aangezien we in het magazijn enkele turbo’s zagen liggen die al ca. € 25.000,- per stuk kosten).

Daarna zijn we naar Bolier gegaan. Hier waren de motoren nog groter en hoger. Er lag een krukas van meer dan vijf meter lang. Ook hier kregen we te horen dat het bedrijf graag jonge enthousiaste monteurs wil hebben, die goed met hun handen kunnen werken en niet te beroerd zijn om verder te leren als ze van school komen. Na dit bezoek gingen we naar McDonald’s, waar we een gratis maaltijd kregen. We werden verwend deze dag en kregen veel indrukken mee.

Als laatste zijn we nog naar Koedood Dieselservice in Hendrik-Ido-Ambacht geweest. Ook daar kregen we een rondleiding door het bedrijf. In een grote hal stonden veel motoren van het Japanse merk Mitsubishi. In verband met de levertijd vanuit Japan, hebben zij veel motoren op voorraad.

Na een interessante dag waren we eind van de middag weer terug op school.