'Over (je) schaduw heen' - Uitwisseling Avicenna, Dalton Lyceum en Guido de Brès

Voor het vak geschiedenis zijn leerlingen uit 3A1 een ambitieuze samenwerking aangegaan rond het project ‘Over (je) schaduw heen’, samen met leerlingen van het Avicenna College uit Rotterdam (Islamitische school) en het Dalton Lyceum uit Barendrecht (openbare school).

Tijdens de eerste bijeenkomst op het Dalton Lyceum maakten leerlingen kennis met elkaar. In gemengde groepen spraken ze over elkaars cultuur en hielden hierover een presentatie voor alle leerlingen. 
Op woensdag 20 december zijn we met elkaar naar kamp Vught geweest. Het was bijzonder om te zien hoe leerlingen met heel verschillende achtergronden zich bogen over een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis: de Holocaust. Leerlingen gingen daarna op de Guido de Brès aan de slag met een onderzoeksvraag over de bewoners van kamp Vught. De uitkomsten van dit onderzoek werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in januari op het Avicenna College. 

Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument maakte het mogelijk om aan dit project deel te nemen. Het was mooi dat onze leerlingen kennis maakten en werkten met leeftijdgenoten die een andere achtergrond hebben. De eerste keer was weliswaar best spannend. De binnenkomst in de bus, waar al leerlingen van het Avicenna College zaten verliep bijna in stilte. Bij de laatste binnenkomst op het Avicenna College werd er gelukkig uitbundiger gegroet. Alleen dat is al een winstpunt.