Sieneke Vogel

Hoi, ik ben Sieneke Vogel! Met veel plezier geef ik Nederlands op De Swaef!

Nederlands

Van schrijven en lezen heb ik eigenlijk altijd al genoten. Stiekem heb ik de wens om ooit nog eens een boek te schrijven. Ik vind het mooi om verhalen van vroeger terug te brengen naar nu en leerlingen te laten genieten van lezen. Dat is best een uitdaging, want lezen is niet voor alle leerlingen een favoriete bezigheid. Ik heb ook niet de illusie dat het bij iedereen lukt, maar ga er uiteraard wel voor! 

Waardevol

Ik wil leerlingen blijven uitdagen en probeer ze op een hoger niveau te brengen. Denken in kansen en mogelijkheden is daarbij erg belangrijk. Zo prikkel ik ze bijvoorbeeld met een spannend gedeelte uit een boek of ga ik in gesprek over de inhoud en de bedoeling van het boek. Het doel is niet om ze alleen iets te leren, maar er ook als betrokken volwassene voor ze te zijn. Iedere leerling is waardevol en je begeleidt ze toch naar een stukje volwassenheid.

Dagopening

Van de dagopeningen probeer ik een gesprek te maken. We lezen dan niet alleen een stukje uit de Bijbel, maar praten er ook met elkaar over. Het geloof is niet alleen een levenshouding, maar gaat ook over daden. Ik vind dat we het ‘waarom’ beter moeten uitleggen aan leerlingen. Samen over de inhoud praten en bekijken wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk, zodat we het samen kunnen uitdragen in de maatschappij.

Aanpakkers

Hier op De Swaef werken nuchtere aanpakkers. We zijn samen gericht op het leveren van kwaliteit. De lat ligt best hoog, dus je moet als docent wel goed voor de dag komen. Bij collega’s kun je altijd terecht! De ‘lijntjes’ zijn kort en je kunt hier veel van elkaar leren. Er is een grote betrokkenheid en je wordt makkelijk opgenomen in de groep.

Begeleiding & ontwikkeling

De mensen hier zijn begaan met jouw ontwikkeling. Er wordt met je meegedacht en gekeken wat er bij je past. We werken hier ook met video-interactie. In het begin was het best confronterend om jezelf op film terug te zien, maar het is een goede manier om je lessen te evalueren. Je bent je er namelijk niet altijd bewust van hoe iets overkomt en kunt zo samen met je begeleider werken aan verbetering.

Compliment

Waar ik met veel plezier aan terug denk, is het compliment wat ik kreeg van een collega. Ze zei tegen me: “Jij kunt echt goed lesgeven”. Ook vond ik het bijzonder dat een leerling tegen me zei tijdens de les: “Ja, nu snap ik het echt!” Van dat soort kleine dingen krijg ik echt een kick!