Marjolein Ouwerkerk

Hallo, ik ben Marjolein Ouwerkerk. Met veel plezier geef ik Nederlands op Guido de Brès.

Ontwikkeling & verdieping

Na een aantal jaar gewerkt te hebben op een andere school kwam ik hier op de Guido de Brès terecht. Een school die best groot is, maar niet zo voelt. Het is een gezellige, warme school waar de mens en ontwikkeling centraal staat. Er is hier veel aandacht voor verdieping. Zo hebben we leeskringen, waarin collega’s onderling praten en/of discussiëren over een boek en kun je diverse masterclasses volgen.

Schoonheid van taal

De Nederlandse taal daar ik heb altijd al wat mee gehad! Een gedicht van Nicolaas Beets of Jan Hanlo, daar kun je mij echt blij mee maken. Door middel van mijn lessen wil ik leerlingen de schoonheid van taal laten ervaren, zodat ze leren om van taal te genieten. Dat valt natuurlijk niet altijd mee in de huidige tijd met mobieltjes en WhatsApp, maar daar ligt voor mij juist de uitdaging.

Investeren

Als docent wil ik leerlingen zien als mens. Dit betekent dat je ook iets van jezelf moet laten zien. Als je investeert in jongeren krijg je veel van ze terug. Het zit hem soms in kleine dingen, maar daar geniet ik juist van. Ik vind het een uitdaging om mijn christelijke identiteit ook in mijn lessen naar voren te laten komen, zodat leerlingen zien wat het ‘christen-zijn’ inhoudt in de huidige maatschappij.

Grote betrokkenheid

Op de Guido de Brès zien collega’s je ‘echt’. Er is hier een grote betrokkenheid, ook van leidinggevende. Je loopt daar gerust even naar binnen. De jaarlijkse personeelsdag is altijd een hoogtepunt. Gezelligheid en elkaar beter leren kennen, gaan daar goed samen. Dit jaar kon je kiezen voor een sportieve (fun forest) of culturele (stadwandeling Oudewater) activiteit.

Als nieuwe docent kom je in een startersgroep en word je begeleid door ervaren docenten. Ik heb daar veel van geleerd. Er wordt hier constructief gezocht naar een manier van lesgeven die bij jou past. Dit vraagt natuurlijk wel inzet van jezelf, maar je krijgt er veel voor terug. Wat ik ook erg fijn vind, is dat de Guido vakoverstijgend bezig is. Zo presenteren collega’s bijvoorbeeld hun vak aan andere collega’s en kun je zo van elkaar leren.

U bent mijn voorbeeld!

Ik kreeg een kaartje van een examenleerling met daarop de tekst: “U bent mijn voorbeeld!” Wat wil je nog meer als docent? Ik ben er trots op dat ik de leerlingen naast het vak Nederlands ook een stuk vorming mee kan geven. Je bent als docent echt belangrijk voor hun ontwikkeling.