Johan Paul

Hallo, ik ben Johan Paul. Met veel plezier geef ik maatschappijleer en –wetenschappen, geschiedenis en media oriëntatie op Guido de Bres. Ook volg ik een opleiding voor 1e-graads leraar maatschappijleer.

Oog voor maatschappij

Wat mij aanspreekt aan de Guido de Brès is dat het oog heeft voor wat er buiten de school speelt. Het is een school die midden in de samenleving staat. Er wordt hier gekeken hoe we leerlingen in contact kunnen laten komen met de samenleving. Zo heeft de school bijvoorbeeld een monument geadopteerd, een naastenliefde project met ouderen gedaan en zijn er diverse uitwisselingsprojecten.

Begrijpen en doorgronden

Nieuwsgierig blijven en leerlingen de maatschappij laten begrijpen en doorgronden, daar ga ik voor! Maatschappijleer is een super breed en actueel vak, je kunt jezelf en leerlingen blijven prikkelen. Het vak is dagelijks zichtbaar, dus aan praktijkvoorbeelden geen gebrek. Ik probeer deze praktijkvoorbeelden zoveel mogelijk te integreren in de les. Zo heb ik twee commentaren uit de krant gehaald en leerlingen hierover met elkaar laten debatteren. Ook hebben leerlingen een eigen nieuwsreportage/journaal gemaakt. In de lessen maak ik altijd een vertaalslag naar de praktijk. De stof leeft zo meer voor leerlingen en het leren gaat hierdoor sneller.

Begeleiding

Als nieuweling word je hier makkelijk geaccepteerd. Het leuke is dat ik hier zelf als leerling heb rondgelopen en de school al goed kende. De docenten van toen zijn nu mijn collega’s! Er is hier altijd tijd voor een praatje en je leert de mensen echt kennen.

Begeleiders geven je hier op school goede tips om je lessen te verbeteren. Ze leren je een onderwijsstijl te ontwikkelen die bij jou past. Samen zoeken ze met jou de verdieping op zodat je als docent echt kunt groeien.

Het leren begrijpen van de maatschappij blijf ik fascinerend vinden. Ik kan genieten van de omgeving om me heen, de taak die ik heb als docent, maar ook van de leerlingen in de klas.
Je merkt dat het een “warm bad” is door de interesse die je over en weer toont. Je krijgt er echt veel voor terug. Waar ik super trots op ben is dat ik als jonge docent met examenklassen mag werken. Dat voelt voor mij echt als waardering en vertrouwen.