Els Overbeeke

Hallo, ik ben Els Overbeeke! Met veel plezier geef ik geschiedenis op locatie Revius.

Na 23 jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Via een huidige collega hoorde ik van de vacature geschiedenis. Ik kreeg de kans om een studie te volgen en les te gaan geven. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.
Inmiddels zes jaar later geef ik met veel plezier geschiedenis aan mavo 1,2 en 3.

Wie zijn verleden niet kent…

Ken uw historie verkondig ik altijd. Ik hou van mijn vak. Het leeft en is nog steeds actueel. Wat is er nog over van de waarde van vroeger en hoe kijken we daar nu tegenaan? Ik wil leerlingen de geschiedenis letterlijk laten ervaren en beleven. Zo maken ze bijvoorbeeld een praktische opdracht over Israël en de Palestijnen of nemen ze een interview af met opa en oma over de Tweede Wereld Oorlog. Leerlingen zijn zo heerlijk direct, dan zeggen ze bijvoorbeeld: “Wat ‘hebbie’ nou aan geschiedenis?” Voor mij ligt daar de uitdaging en ik zeg dan altijd: “Dat ga ik je proberen uit te leggen, want wie zijn verleden niet kent is een mens zonder geheugen.”

Aandacht en zorg voor elkaar

Revius is een veilige, gemoedelijke school. Er wordt hier veel gelachen onder collega’s, maar wat mij in het bijzonder is opgevallen is dat er oog is voor elkaar. Men weet wat er speelt bij je en er is oprechte interesse. Binnen de school staat de leerling centraal. Leerlingen die bijvoorbeeld wat extra aandacht nodig hebben of leerlingen met psychische problemen, daar zorgen we als school goed voor. Als je leerlingen dan weer ziet opbloeien, kan ik daar enorm van genieten!

Ontwikkeling & begeleiding

Er wordt hier gestimuleerd om jezelf te blijven ontwikkelen. Zo kun je een cursus volgen of gebruik maken van het aanbod binnen de Wartburg Academie. Over de begeleiding binnen de school ben ik erg tevreden. Binnen je sectie krijg je een collega toegewezen waar je bij terecht kunt met vragen. Studenten krijgen hier een vraagbaak mee. Een vraagbaak is een docent die bij je in de klas zit om je te begeleiden en tips te geven. Erg leerzaam en je kunt het direct in de praktijk toepassen.

Excursie Ieper

Trots ben ik op de excursie die ik heb georganiseerd naar Ieper. We zijn daar onder andere naar een begraafplaats geweest, waar leerlingen de leeftijden van soldaten hebben vastgelegd. Ze vonden dat zo indrukwekkend. De geschiedenis komt dan letterlijk binnen bij ze, zo mooi!

Groei

Ik geniet van de groei die leerlingen doormaken en vind het mooi dat leerlingen zichzelf durven te zijn hier op school en bij mij in de klas. Je ziet dat ook terug in bijvoorbeeld de dagopeningen, waarin we samen uit de Bijbel lezen, maar ook met elkaar discussiëren en de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk proberen te maken. Wat hebben we nu precies gelezen en wat betekent dit voor jou en mij? Je bent zo echt een belangrijke schakel in hun ontwikkeling. Daar ben ik dankbaar voor.