Edwin van Nieuwaal

Hallo, mijn naam is Edwin van Nieuwaal en ik geef natuurkunde, scheikunde en technologie op locatie Marnix.

Verwondering

Fascinatie en verwondering daar draait het om in de vakken die ik geef. Hoe intelligent zit de wereld in elkaar? Hoe mooi en slim heeft God de natuur gemaakt? Vragen die mij elke dag weer verwonderen. Het is niet vanzelfsprekend hoe de wereld werkt en ik wil de leerlingen dit graag laten zien. Ik probeer zo dicht mogelijk bij hun belevingswereld te blijven en daag ze uit om hierover na te denken. Natuurlijk los je alle vragen niet op met de Bijbel in je hand, er zullen altijd vragen blijven, maar juist dat vind ik zo fascinerend. Voor mij hoeven wetenschap en geloof niet met elkaar te strijden.

Ontmoeting & gesprekken

Wat ik zo mooi vind aan de Marnix is dat er echte vriendschappen ontstaan. De school is klein en heel gemoedelijk. De koffieruimte is een fijne ontmoetingsplek. Een plek waar je niet alleen lekker pauze kunt houden, maar ook goede gesprekken kunt hebben met collega’s. Collega’s vinden elkaar op deze school en zijn bereid om van elkaar te leren. Door de indeling in teams zijn er korte lijnen tussen docenten en leerlingen. Op de Marnix zijn cijfers niet belangrijker dan mensen. Dat voel je ook echt binnen de school. Natuurlijk willen we graag goed scoren op examens, maar we zien het meer als onze taak om op te leiden voor het leven dan alleen gericht te zijn op prestatie.

Zichtbaar en voelbaar in de praktijk

Identiteit is op de Marnix niet iets wat je alleen onderschrijft, maar ook zichtbaar maakt in de praktijk en uitdraagt. De leerlingen komen hier binnen als kind en we helpen ze met het vinden van God, zodat we ze als stabiele volwassene de wereld in kunnen sturen. De school is hierbij een relatief makkelijke, veilige omgeving. Het is daarom extra belangrijk om ook met ze te praten over wat er buiten de school zich afspeelt en wat hen na deze school in de maatschappij te wachten staat, zodat ze ruimte voelen om hun vragen te stellen en hier samen over te praten.

Meerdere bevoegdheden

Ik heb op de Marnix al ontzettend veel geleerd sinds ik als student van 19 jaar binnenkwam. Er wordt hier gestimuleerd om meerdere bevoegdheden te halen. Je zit zo niet ‘vast’ aan een sector, maar je houdt variatie en blijft in ontwikkeling. Wat ik zelf ook bijzonder vind is het geven van je eigen vak in een ‘vreemde’ taal. Dat geeft ineens een hele andere dimensie aan je les en tilt het onderwijs naar een hoger niveau.

Door het opstellen van doelen samen met je teamleider kun je doelgericht werken aan je professionalisering. Er wordt hier echt gekeken naar je kwaliteiten en je wordt uitgedaagd hier mee aan de slag te gaan. Je bent hier geen passant, maar je doet ertoe. De school wil graag in jou investeren!