TTO - Tweetalig onderwijs

Engels is een taal die door ruim 800 miljoen mensen van over de hele wereld wordt gesproken. Het is daarom van essentieel belang om het Engels goed te beheersen, wil je goed voor de dag komen op de universiteit en zeker ook in het bedrijfsleven. Ook vinden wij het als school belangrijk als onze leerlingen in contact komen met Christenen uit andere landen en culturen. Mede om deze redenen biedt de Guido de Brès, naast het reguliere vwo, tweetalig onderwijs aan.

Meer dan de helft van de vakken in het Engels

Op het tto wordt les op vwo-niveau gegeven maar, in tegenstelling tot het vwo, is meer dan de helft van de vakken in het Engels. Verder biedt tto leerlingen de gelegenheid om contacten te maken met jongeren van over de hele wereld en staan er verschillende buitenlandse excursies gepland. Een ander belangrijk onderdeel van het tto is de mogelijkheid om Cambridge examens te doen. Het hebben van een dergelijk certificaat is een enorme pré, met name bij een toekomstige (buitenlandse) studie of stage.

Ben jij een TTO'er?

Wat is nu eigenlijk een echte tto’er? Heb ik de eigenschappen van een tto’er? Een tto’er is bereid om extra uitdaging aan te gaan, gemotiveerd is en tegelijk leergierig en geïnteresseerd in nieuwe dingen. En, misschien wel het belangrijkste: doorzettingsvermogen. Als je je zorgen maakt over het niveau van het Engels, geen zorgen! Je komt juist naar tto om Engels goed te beheersen. Als je toch je Engels niveau op wil halen kan je bijvoorbeeld naar deze websites gaan om je skills te trainen:
www.cnn.com/studentnews
www.bbc.co.uk

Onderbouw

In de eerste drie jaar worden er in totaal acht vakken in het Engels gegeven. Dit zijn de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde, godsdienst, economie, gym, tekenen en biologie. De boeken die hierbij gebruikt worden zijn volledig in het Engels. Dit betekent dat er geen woord Nederlands in staat en ook geen woordenlijst. Dit is vooral in het eerste halfjaar best even wennen. Je doet alles gelijk in het Engels, waaronder ook de repetities. Gelukkig krijg je wel extra lessen Engels: vier uur per week (de andere klassen krijgen per week drie uur). Alle lessen die in het Engels gegeven worden, krijg je van tto-docenten. Al deze docenten hebben een goede opleiding gevolgd om hun vak in het Engels te geven. Daarnaast bezoeken ook verschillende internationale sprekers onze school.

Dit zijn enkele internationale contacten van de school. Sommige van de sprekers op school zijn hieraan verbonden: 

  • Association of Christian Schools International (ACSI), Boedapest, Hongarije
  • European Educators’ Christian Association (EurECA), Kandern, Duitsland
  • National Christian Schools’ Trust (NCST), Worcester, Engeland

Naast deze scholen heb je ook contact met diverse andere scholen in Europa doormiddel van een e-mailproject dat wordt georganiseerd.

Bovenbouw

In de bovenbouw tto wordt verder gebouwd op wat je in de onderbouw hebt geleerd. Het aanbod van vakken dat gegeven wordt in het Engels is echter wel beperkter. Dit komt door het vakkenprofiel dat je in de bovenbouw gaat kiezen en je dan les krijgt met andere vwo-leerlingen.

In de bovenbouw kun je het volgende verwachten:

  • De vakken Godsdienst, Maatschappijleer en voor een gedeelte KCV (Klassieke Culturele Vorming) zullen in het Engels gegeven worden.
  • Een uur extra Engels om twee belangrijke (en pittige) examens voor te bereiden, namelijk  het Certificate in Advanced English en het Certificate of Proficiency in English.
  • Het profielwerkstuk, een afsluitende opdracht in de examenklas wordt in het Engels geschreven. 

Daarnaast kun je vrijwillig deelnemen aan:

  • Een beroepsstage in een internationale ‘omgeving’, waar Engels de voertaal is.
  • Debatteren in het Engels met daarbij deelname aan een landelijk evenement.
  • Een internationale conferentie in Boedapest: Student Leadership Conference met vooraf en/of  na afloop follow-up bijeenkomsten door middel van live-video conferences

Denk je dat tto wat voor jou is, dan ben jij hartelijk welkom op de open avond van de Guido de Brès of op een tto-voorlichtingsavond.