MakerKlas

Er is iets nieuws in onderwijsland: ‘computational thinking’. Samen met kritisch denken, creatief denken, probleemoplossen, ict-basisvaardigheden en informatievaardigheden is dit uitgeroepen tot zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden.

Computational thinking is het denkproces waarmee problemen en hun oplossingen zo worden geformuleerd dat ze kunnen worden gepresenteerd in een vorm die effectief kan worden uitgevoerd door een informatie verwerkende tussenpersoon, zoals een computer of een mens, of een combinatie van beide.

Hoe maak je zoiets nu praktisch voor het onderwijs?

Aan de leerlingen van klas 1h1 en 1h2 vroegen we vóór de meivakantie wat ze zelf zouden willen maken. Als leerlingen hun eigen maak-fantasie de vrije loop laten, komen er prachtige ideeën tevoorschijn. Van het maken van eigen kleding, tot het organiseren van een bruiloft met dito bruiloftstaart. En van een droomhuis, tot een bril die je ook kunt dragen als het regent. Er werden heel veel mooie eindproducten geschetst. In de weken die volgden moesten heel wat technische problemen worden overwonnen, waarbij de leerlingen werden begeleid door een groepje enthousiaste docenten. Meer dan eens werkten de leerlingen tot over vijven door, terwijl het belsignaal van tien over vier al langs was gegaan. Het grappige is dat bij het oplossen van deze problemen alle hierboven genoemde 21e eeuwse vaardigheden nodig bleken!  

E.M. van Nieuwaal